fredag 20 januari 2012

Från ide´ till färdig produkt!


Vi  har vi reflekterat över att ”skruvhörnan” kanske är en lite för svår utmaning för våra 1-3 åringar. Mekano materialet är helt ofärdigt och barnen får inte mycket hjälp och inspiration till vad de kan konstruera. Vi har märkt att vi pedagoger alltid  måste finnas med för att denna miljö ska fungera. Vi observerar och funderar för fullt på vad som behöver tillföras för att "skruvhörnan" ska bli en mer inspirerande miljö för barnen. Men idag fick vi bekräftelse på att denna ”hörna” har startat tankar hos barnen om vad det innebär att konstruera och tillverka. En av tjejerna tog med sig en docka in till skruvhörnan och ville göra en gunga åt den. Vi hjälptes åt att tänka ut hur en gungställning ser ut. Resultatet blev tillslut en gunga, men den fungerade inte så bra…alldeles för låg.
När vi sen kom in efter utevistelsen hade vår underbara medarbetare Shmoni sett vår ”bristfälliga" konstruktion och skruvat ihop en alldeles perfekt gungställning som fungerar och som  barnen kan leka med. Nu kunde vi tillsammans med barnen undersöka skillnaderna på de båda konstruktionerna.





Nu är ställningen färdig och flickan har hämtat tråd som hon tycker gungan ska hänga i.


Flickan är nöjd med konstruktionen men tyvärr slår dockan i marken när den får fart.

När vi kom in från utevistelsen fick vi se denna fina, hållbara och lektåliga gungställning med två dockor redan startklara. Tack så mycket Shmoni du är verkligen en bra konstruktör som vi kan lära oss av!


Vi jämför konstruktionerna och hittar flera skillnader bl.a. höjden, bredden och stabiliteten.

Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap (Lpfö 98)



3 kommentarer:

  1. Härlig dokumentation, tack för bra tips och ídeér kommer vara en trogen följeslagar i vår. Det är så roligt att se ert intresse och engagemang för ämnet!

    SvaraRadera
  2. Det är alltid lika kul och inspirerande att kolla in hos er genom bloggen!
    Har ni några bra tips på intressant litteratur som främst vänder sig till små barn(1-3år)? Om det handlar om teknik, matematik, natur eller språk spelar inte så stor roll utan det är bara kul med lite ny litteratur som inspirerar!
    Kram Anna Larsson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej på dej Anna.

      Kul att kunna inspirera någon. Vi har fått mycket inspiration i från Lärarförbundets böcker (Lärarförbundets förlag):

      BYGG OCH KONSTRUKTION I FÖRSKOLAN av Mia Mylesand
      FÖRSKOLANS PEDAGOGISKA RUM - med plats för alla sinnen
      MATEMATIK; TEKNIK OCH NATURVETENSKAP - teori och praktik i förskolan.

      Hoppas det var lite tips,vi har dom här om du skulle vilja kika? Kram från oss

      Radera